polévky
   To, že brambory pocházejí z Ameriky, ví každé dítě, a o tom, jaké příhody provázely jejich rozšiřování v našich zemích, jste už asi taky slyšeli. A také jistě víte, že jsou lehce stravitelné, že v našich podmínkách jsou jedním z hlavních zdrojů vitamínu C, že obshují necelé 2% velmi kvalitních bílkovin. Kladem je i nulový obsah tuku a vysoký obsah draslíku.
    Někdo možná namítne, co dusičnany? Nemusíte se bát, optimalizace hnojení je součástí našeho know-how a její dodržování je důležité nejen pro zdravotní nezávadnost, ale i ekonomiku a uchovatelnost hlíz. A co solanin? To je alkaloid, je obsažen především v zelených částech rostlin, případně v klíčích. Při správném uskladnění je jehoho obsah v hlízách minimální.
   Brambory jsou tedy potravinou zdravou, ale také levnou a vždy dostupnou. Připravili jsme tu pro vás několik receptů na přípravu brambor. Způsobů, jak využít brambory v kuchyni, je však mnohem víc. I na internetových stránkách jich najdete celou řadu. Našim cílem bylo pouze ilustrovat širokou škálu kuchyňského použití brambor, a to jak v minulosti, tak i v dnešní moderní kuchyni. Přejeme Vám Dobrou chuť.
Zpět na výchozí stránku
 
krajové speciality
 
přílohy
 
hlavní jídla
 
knedlíky, šišky
 

 

varné typy brambor