Anglické brambory
750 g syrových brambor
1 ks červené papriky
1 svazek naťových cibulek
250 g slaniny
4 vejce
olej, sůl, pepř
   Brambory, papriku a naťové cibulky nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozpustit, vyjmeme a dáme stranou. Ve slaninovém výpeku zahřejeme 2 lžíce oleje, přidáme plátky brambor a opékáme za stálého obracení dozlatova asi 15 ninut. Dále přidáme cibulku, papriku a anglickou slaninu a přibližně 5 minut dusíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Mezi tím si uděláme volská oka a podáváme.
1kg brambor
250 g tvrdého sýra
1 smetana
4 strousky česneku
Bazalka, oregano
  Brambory okrájíme, nakrájíme na tenká kolečka a dáme do vymazaného pekáče, osolíme, okořeníme (bazalkou a oregánem) přidáme Podravku a nakrájený česnek. Pečeme asi 3/4 hodiny, přidáme nakrájený sýr, smetanu a pečeme asi ještě 1/4hod., dokud se sýr nerozpustí a smetana zhoustne. Posypeme bylinkami - pažitka, petržel...
Francouzké brambory
1 kg brambor
200 g salámu
2 vejce
1/4 l mléka
20 g tvrdého sýra
   Brambory uvaříme, prochladlé oloupáme a nakrájíme na na plátky. Klademe je do vymaštěného pekáčku či zapékací misky střídavě se salámem. Poslední vrstvu pokropíme tukem a posypeme strouhaným sýrem. Když se brambory asi 10 minut pekou, zalijeme pokrm mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vajíčka. Brambory upečeme do růžova.
Lionské brambory
1 kg brambor
2 - 3 cibule
200 g tvrdého sýra
zakysaná smetana
 
   Do těžkého kastrolu (stačí i zapékací miska) se nalije olej, pak se klade vrstva syrových brambor, cibule pokrájené na kolečka, strouhaný sýr znovu brambory, cibule, sýr a nahoru se položí kousky másla. Na malém ohni se dusí. Když jsou brambory měkké, vyklopí se a na talíři se polijí zakysanou smetanou. Možno podávat i bez smetany.
Zapečená kuřecí stehna s brambory
600 g brambor
4 kuřecí stehna
250 g žampionů
100 g másla
cibule, koření, sůl
   Částečně vykostěná kuřecí stehýnka obalíme v mouce s paprikou. Zapékací misku vymažeme máslem. Na její dno vložíme pomoučená kuřecí stehýnka. Maso pokryjeme souvislou vrstvou plátků nakrájených žampionů, posypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jako poslední vrstvu položíme plátky brambor. Posypeme kmínem, osolíme, opepříme a "otečkujeme" povrch kousky másla. Pak přikryjeme poklicí nebo alobalem.
Zapečená kuřecí prsa s brambory
1 kg brambor
4 plátky kuřecích prsíček
100 g anglické slaniny
400 ml smetany
150 g tvrdého sýra
česnek, sůl, koření
    Kuřecí prsa osolíme opepříme a upečeme prudce z obou stran. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno naskládáme první vrstvu brambor. Na tuto vrstvu položíme opečená kuřecí prsa zabalená do plátků anglické slaniny a zakryjeme je zbytkem brambor. Smetanu ochutíme solí, drceným pepřem a strouhaným česnekem. Touto směsí vše zalijeme. Zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě až jsou brambory měkké. Pak pokrm posypeme strouhaným sýrem a ještě dopečeme dozlatova. Stejně úspěšně můžeme připravit i vepřové kotlety.
Kuřecí stehna zapečená se zeleninou
1 kg brambor
4 kuřecí stehna
směs zeleniny (mražená)
cibule, česnek
70 g tvrdého sýra
   Kuřecí stehna osolíme, potřeme česnekem, zlehka posypeme paprikou a pepřem, případně jiným kořením, které máte rádi. Do vymaštěné zapékací misky dáme vrstvu brambor, cibule, zeleninové směsi (mrkev, celer, brkolice, květák ...). Položíme kuřecí stehna, zarovnáme brambory a zapečeme. Když jsou brambory skoro měkké zasypeme strouhaným sýrem. Podobně lze připravit i kapra, zde sýr raději vynecháme.
Olomoucké bramboráčky
6 brambor
8 olomouckých tvarůžků
česnek
vejce, hl. mouka
koření a tuk
   Jemně nastrouháme oloupané brambory a česnek. Přidáme ostatní přísady a hustotu upravíme přidáním vody. Tvarůžky rozřízneme na půl, z těsta utvoříme na plechu placičky. Na každou dáme plátek tvarůžku a vrstvu těsta. Pečeme v rozehřáté troubě do zlatova. Chutnají s kysaným zelím.

Bramboráky se škvarky, salámem nebo klobásou
3/4 kg brambor
180 g hl. mouky
1 vejce
1/8 l mléka
česnek, majoránka
škvarky, uzenina
   Oloupané brambory nastrouháme, necháme chvíli stát a vodu odcedíme. Promísíme s mlékem, moukou, vejcem, utřeným česnekem, majoránkou, opepříme, osolíme. Vmícháme usekané škvarky, pokrájený salám nebo klobásu. Naléváme na vymaštěnou pánev a opékáme po obou stranách do zlatova. Ihned podáváme, stáním se ztrácí křupavost.
Bramborák s tvarohem
2 - 3 kg brambor
250 g másla
4 vejce
250 g tvarohu
150 g polohrubé mouky
lžička soli
    Brambory nastrouháme na jemném struhadle, vodu slijeme a přidáme: vejce, sůl, tvaroh, mouku a vše dobře promícháme. Do pekáče nalijeme asi polovinu rozpuštěného másla, na to nalijeme těsto a navrch ještě trochu másla. Upečeme do křupava a hotový bramborák rozkrájíme v pekáči na čtverce a ještě pomastíme máslem.
Brambory na paprice
1 kg brambor
2 cibule
1/4 l smetany
sladká paprika
mouka na jíšku
   Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku, přidáme sladkou papriku a další koření (kmín, mletý pepř, pálivá paprika) podle vlastní chuti. Vložíme brambory, zalijeme vodou a osolíme. Dusíme, když jsou brambory zpola měkké zakloktáme smetanou s trochou mouky a dovaříme.
1 kg brambor
2 cibule
1/8 l smetany
salám, uz. maso
sladká paprika
   Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku nebo na slanině. Zasypeme sladkou papriku a dokořeníme (kmín, mletý pepř, pálivá paprika, majoránka, česnek) podle vlastní chuti. Přidáme oloupané brambory nakrájené na plátky, zalijeme vodou a osolíme. Dusíme, když jsou brambory zpola měkké přidáme pokrájenou uzeninu (měkký salám, uzené maso, masovou konzervu). Zahustíme trochou mouky rozmíchanou ve vodě nebo ve smetaně. Lze zpestřit i pokrájenou čerstvou paprikou.
1 kg brambor
1 cibule
1 paprika
sladká paprika
koření, tuk,
smetana, kys. zelí
   Oloupanou cibuli a omyté papriky nakrájíme na kostičky, oloupané brambory nakrájíme na velké kostky. Cibuli zpěníme na tuku. Přidáme papriku a brambory, krátce podusíme a silně okořeníme paprikou, majoránkou, pepřem. Můžeme také přidat kyselé zelí. Zalijeme 1/8 litru vody a přikryté vaříme při mírné teplotě asi 20 minut, případně dochutíme česnekem. Můžeme zahustit zakysanou smetanou. Zdobíme nasekanou petrželkou.
Brambory na kyselo
1 kg brambor
1/4 l smetany
kopr nebo pažitka
koření
mouka na jíšku
   Oloupané brambory nakrájíme na silnější kolečka, podlijeme vodou, osolíme, posypeme kmínem a dáme dusit. Uděláme světlou jíšku, podlijeme ji vodou z brambor a rozředíme smetanou. Omáčku podle chuti osladíme, okyselíme, přidáme do ní usekaný kopr nebo pažitku a nakonec měkké brambory. Kopr se může nahradit kouskem bobkového listu. Omáčku pak zlepšíme žloutkem.
Kotlety zapečené s brambory v římském hrnci
1 kg brambor
6 - 8 kotlet
2 cibule
4 mrkve
vývar, sůl, pepř
    Troubu předehřejeme na 180 °C. Do žáruvzdorného hrnce (zapékací misky) vložíme 4 kotlety a na ně navrstvíme polovinu cibule a mrkve. Lehce osolíme a opepříme. Přidáme zbývající kotlety a druhou polovinu cibule, mrkvei. Vše zalijeme vývarem. Navrch rozložíme několik vrstev brambor tak, aby se plátky překrývaly. Pak hrnec zakryjeme a pečeme 2 hodiny. Zvýšíme teplotu v troubě na 230 °C. Sundáme z hrnce pokličku a necháme jídlo 20 minut zapéct, aby byly brambory křupavé a měly zlatavou barvu.
450 g malých brambor
lilek, cuketa
paprika, cibule
250 ml bílého vína
100 g oliv
koření
    Brambory oloupeme a opečeme na 3 lžících oleje, mírně osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z pánve, přidáme zbylý olej a opečeme na něm na silnější plátky nakrájený lilek a cukety. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na silnější nudličky a spolu s bramborami přidáme do pánve. Troubu předehřejeme na 200°C. Přidáme olivy, zalijeme vínem a vývarem. Přikryjeme, vložíme do trouby a 10 min. pečeme. Dochutíme solí a pepřem
750 g brambor
400 g mrkve
300 ml smetany
200 g ementálu
máslo, koření
    Brambory a mrkev oloupeme a nastrouháme na plátky silné asi 3 mm. Stroužek česneku oloupeme a rozpůlíme. Česnekem vytřeme zapékací formu a poté ji vymažeme lžící másla. Troubu předehřejeme na 160°C. Brambory a mrkev poklademe jako tašky na střeše ve vrstvách do formy. Každou vrstvu osolíme, opepříme, polijeme smetanou a posypeme sýrem. Nakonec poklademe vločkami zbylého másla. Nejdříve ohříváme na sporáku a až se smetana začne vařit, zapékáme 50-60 min. Na talířích sypeme nakrájeným pórkem.
Brambory zapékané se zelím
1/2 kg brambor
1/2 kg syrového zelí
100 g slaniny
1 cibule
kmín
   Hlávkové zelí jemně nakrouháme a krátce podusíme se solí a kmínem. Do vymazaného pekáče naklademe vrstvu vařených brambor, posolíme, okořeníme, pokapeme tukem, dáme vrstvu zelí, kterou posypeme osmaženou cibulkou, a tak pokračujeme, až skončíme brambory. Ty pokropíme slaninou. Brambory při pečení trochu podlijeme polévkou nebo vodou.
8 - 10 bramborů
1/4 kg masa
50 g sýra
1/8 l mléka
mouka na bešamel
   Brambory upečeme v troubě, tence po délce seřízneme vršek, a když prochladnou, vydlabeme vnitřek. Vnitřek rozmačkáme, osolíme, opepříme, přidáme sekané maso a pro spojení trochu bešamelové omáčky (jíška ze 2 dkg tuku a 2 dkg mouky zalitá mlékem) a osmaženou cibulkou. Brambory vrchovatě naplníme touto směsí, složíme je na ohnivzdornou misku, pokapeme tukem, posypeme sýrem, zelenou petrželkou a necháme zapéct. Podáváme se zeleninou.
8 - 10 bramborů
100 g tvrdého sýra
100 g másla
2 žloutky
1/8 l smetany
  Máslo se žloutky utřeme do pěny, přidáme sýr, rozmačkané vydlabané vnitřky brambor, sůl, koření a podle potřeby zředíme smetanou. Brambory vrchovatě naplníme, posypeme sýrem, nasekanou zelenou petrželkou a zapečeme. Podobně lze brambory naplnit uzeninou nebo brokolicí či květáken, v podstatě čímkoliv.
3 vařené brambory
50 g slaniny
3 vece
cibule
tuk, sůl, koření
  Na sádle rozškvařte slaninu pokrájenou na kostičky, zpěňte drobně pokrájenou cibuli, přidejte vařené brambory pokrájené na plátky, sůl, pepř a opečte. Směs zalijte vejci rozšlehanými se lžící vody, rozsekanou petrželkou a se solí, po chvilce vejce rozmíchejte vidličkou a omeletu dopečte. Podávejte se zeleninovým salátem nebo se sterilovanou okurkou.
1 kg brambor
500 g masa (kuře, vepřové)
250 ml smetany
česnek, sůl, koření
  Brambory nakrájíme na plátky asi 0,5cm široké, a poskládáme na plech, osolíme, opepříme a poklademe osoleným a opepřeným plátky masa a vše zalijeme smetanou a posypeme lehce utřeným česnekem. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
5-6 větších brambor
mouka, vejce, strouhanka
tuk na smažení
  Přiměřeně velké brambory důkladně omyjeme a nakrájíme na 1 cm silné plátky, které obalujeme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pečeme v fritéze nebo na pánvi v dostatečné vrstvě tuku. Konzumujeme s mlékem nebo s tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou. Zpět na výchozí stránku