Bramborový knedlík
3/4 kg brambor
100 g hrubé mouky
100 g krupice
1 vejce

   Brambory uvaříme ve slupce za tepla oloupeme a necháme rozložené vychladnout. K jemně nastrouhaným bramborám přidáme vejce, prosátou mouku a krupici, osolíme. Krátce vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme asi 6 cm silné šišky a vložíme do osolené vroucí vody. Opatrně je přizvedneme, po 5 minutách obrátíme a vaříme ještě asi 10 minut.

Jemný bramborový knedlík
1/2 kg brambor
5 žemlí
2 vejce
sůl

   Oloupané brambory vařené ve slupce jemně nastrouháme a necháme 10 minut stát. Mezitím pokrájíme žemle na kostičky, přidáme je současně s rozšlehanými vejci k bramborám, osolíme. Lehce, ale dobře promícháme, vytvarujeme kulaté knedlíky, vložíme je do osolené vody a vaříme. Uvařené vyjmeme a rozkrojíme, aby z nich vyšla pára.

Chlupaté knedlíky se zelím
500 g syrových brambor
200 g vařených brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

   Syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli stát, aby pustily vodu. Pak je ocedíme a necháme okapat. Přidáme k nim jemně nastrouhané vařené brambory, vejce a sůl a za stálého míchání také mouku. Z těsta vytvarujeme lžící knedlíky a zaváříme je do vařící vody. Po zavaření je opatrně nadzvedneme vařečkou, aby se nepřichytly ke dnu. Vaříme je zvolna 10-12 minut. Uvařené knedlíky necháme okapat, omastíme sádlem a osmaženou cibulkou. Podáváme se sterilovaným nebo kysaným zelím.

Klouzáky
1 kg brambor syrových
100 g hrubé mouky
1 vejce
60 g strouhanky

   Syrové brambory jemně nastrouháme, vylouženou vodu z části slijeme, přidáme sůl, jedno vejce, mouku, strouhanku a promícháme. Ostrou lžící namočenou ve vařící vodě vykrajujeme kousky, které vkládáme do vařící slané vody. Knedlíčky opatrně ve vodě vařečkou nadzvedneme. Mastíme sádlem a cibulkou. Podáváme se zelím.

Drbáky
1 kg brambor vařených
1 kg brambor syrových
10 lžic krupice
sůl

   Syrové brambory nastrouháme, vložíme do utěrky a vymačkáme vodu. Teplé vařené brambory oloupáme, nastrouháme a smícháme se syrovými. Přidáme krupici, osolíme a vypracujem v těsto. Rukama vytvoříme kulaté knedlíky o průměru asi 10cm, ty pak vkládáme do vařící osolené vody. Vaříme cca 20-25 minut. Po uvaření knedlíky necháme na tácu ztuhnout.

Bramborové opečenky
1,5 kg syrový brambor
300 g vařených brambor
4 lžice solamylu
mléko, koření
houska

   Brambory oloupané uvaříme a ještě horké prolisujeme a necháme vychladnout. Přidáme mouku, žloutky, sůl, smetanu, promícháme a na vymaštěné pánvi upečeme placičky. Podáváme nepříklad k dušené zelenině, ale i k tmavým masům a guláši.

Bavorský bramborový knedlík
3/4 kg brambor
2 žloutky
1/8 l smetany
150 g hl. mouky
tuk na smažení

   Syrové brambory nastrouháme, dáme do utěrky a vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme s nastrouhanými vařenými brambory a s ostatními přísadami. Namočíme si ruce a tvarujeme kuličky a vždy dovnitř dáme kousek housky, aby vytáhla přebytek vody. Vhazujeme do horké vody - vaří se asi 10 minut. Jsou hotové, když vyplavou. Hodí se k pečeným masům, omáčkám a pod. V Bavorsku tyto knedlíky po uvaření ještě opečou na oleji spolu s anglickou slaninou a před koncem opékání vmíchají kyselé zelí.

Bramborový špekový knedlík
400 g brambor
200 g vařeného uzeného
200 g slniny
150 strouhanky
1 vejce
   Oloupané brambory vařené ve slupce jemně nastrouháme. Maso, slaninu, žemle pokrájíme a vše ostatní smícháme na těsto. Pokud je těsto příliš řídké zahustíme hrubou moukou nebo krupičkou. Vytvoříme knedlíky, které dáme vařit a po vyplavání je natrhneme, aby se nesrazily. Jako přílohu podáváme zeleninu a kyselé zelí, kterým nešetříme.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
3/4 kg brambor
150 g hr. mouky
80 g krupice
1 vejce
200 g uz. masa
   Vařené oloupané brambory za tepla oloupáme a necháme vychladnout. K jemně nastrouhaným bramborám přidáme vejce, prosátou mouku a krupici, vejce, osolíme a zpracujete v tuhé těsto. Vyválíme váleček, nakrájíme kolečka, která rozválíme a naplníme nadrobno narájeným uzeným masem. Vaříme ve vařící osolené vodě asi 10 minut. Podáváme se zelím, omaštěné osmaženou cibulkou. K naplnění můžeme použít i jinou uzeninu.
Švestkové knedlíky
3/4 kg brambor
150 g hr. mouky
80 g krupice
1 vejce
švestky
mák, máslo
   Do podobného těsta jako je v předchzím předpisu zabalujeme švestky, mohou být i mražené. Vyžaduje to znašný cvik, neboť vrstva těsta má být co nejtenčí. Opatrně zavaříme do vroucí vody, uvažené posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným máslem.
Povidlové tašky
600 g vařených brambor
150 g hr. mouky
40 g másla (sádla)
1 vejce
mák, sůl
   Den předem uvařené brambory nastrouháme, přidáme k ním mouku, lžíci soli a máslo nebo sádlo, které v mouce rozdrobíme. Jedním vejcem spojíme všechno v těsto, které dobře propracujeme. Pak je vyválíme na pomoučněném vále na stéblo silně, nakrájíme čtverce, které uprostřed plníme tuhými povidly nebo tvarohem. Kraje přeložíme do trojúhelníku a prsty přitiskneme, aby se těsto spojilo. Vaříme asi 7 minut. Uvařené taštičky omastíme sádlem nebo máslem a posypeme osmaženou strouhankou.
Bramborové šišky s jahodami
3/4 kg brambor
150 g hr. mouky
80 g krupice
1 vejce
jahody
1/4 l smetany
   Vařené oloupané brambory za tepla oloupáme a necháme vychladnout. K jemně nastrouhaným bramborám přidáme vejce, prosátou mouku a krupici, vejce, osolíme a zpracujete v tuhé těsto. Vyválíme šišky, které uvaříme v osolené vodě. Podáváme s jahodami rozmačkanými s cukrem a smetanou. Šišky můžeme také posypat mletým mákem s moučkovým cukrem a omastí rozpuštěným máslem nebo posypat stouhankou opečenou na másle a posypanou skořicí.Zpět na výchozí stránku