Couračka
1/4 kg brambor
200 g kysaného zelí
1/4 l smetany
1 vejce
mouka

   Kysané zelí rychle opláchneme, rozkrájíme, vložíme do vody a přidáme na kostky krájené syrové brambory. Osolíme, přidáme kmín a do měkka uvaříme. Pak přidáme mléko nebo smetanu, ve které jsme umíchali mouku, vejce a máslo. Můžeme zlepšit vařeným uzeným masem, párkem, klobásou nebo ztraceným vejcem.

Bramboračka
1/4 kg brambor
100 g kořenové zeleniny
mouka na jíšku
česnek, kmín
majoránka
sušené houby
   Oloupané, na kostky nakrájené brambory, úhledně pokrájenou zeleninu uvaříme v osolené vodě. Přidáme čerstvé nebo povařené a nasekané sušené houby. Uvařené zahustíme jíškou, okořeníme, přidáme utřený česnek a krátce necháme povařit. Můžeme zlepšit vařenými krupkami, a v podstatě jakoukoliv zeleninou, pažitkou, podušenou kapustou, brokolicí...
Horácká bramboračka
4 brambory
250 ml mléka
mouka na jíšku
cibule
ocet
   V malém rendlíku povaříme asi ve 125 ml vody koření (5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1/2 malého bobkového listu, špetka tymiánu) a cibuli. Brambory uvaříme doměkka v jednom litru osolené vody. V mléce rozkvedláme mouku, přilejeme ji k bramborám, přidáme procezený odvar koření a polévku krátce povaříme. Podle chuti ji okyselíme octem.
Selská polévka
300g brambor
100 g uz. bůčku
1/2 l mléka
mrkev, celer
hrášek, pórek
fazolové lusky

   Zeleninu (kromě hrášku, fazolek a póru) nakrájíme na malé kostky, pór krájíme přes vlákno a lusky šikmo. Zeleninu dusíme na polovině másla 10 minut, pak ji zalijeme vodou, přídáme uzený bůček a vaříme do měkka (bůček se pak lístkovitě nakrájí). Vaříme tak dlouho, až se brambory rozvaří. Polévku necedíme a do odstavené polévky přidáme procezené mléko a nakrájený bůček a zelenou petržel. Zvlášť se podává osmažená houska.

Vydatná česnečka s brambory
4 brambory
200 g klobásy
1 palice česneku
mrkev, celer, cibule
2 vejce
smetana
plísňový sýr

   Nastrouhanou kořennou zeleninu, nasekanou cibuli a nakrájené klobásky orestujeme na sádle. Přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené brambory. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme, zakvedláme do ní vejce se smetanou a při podávání posypeme nastrouhaným sýrem.

Bramborová polévka s rajčaty
400 g brambor
250 g rajčat
50 g slaniny
150 ml smetany
česnek, sůl, pepř
vývar (z kostky)
šalotka (mladá cibule)

    Rajčata spaříme, oloupeme, vybereme zrníčka a dužinu nadrobno nakrájíme. V hrnci rozškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu a vyjmeme. Na tuku zesklovatíme posekanou šalotku, přidáme protlak a minutu podusíme. Přidáme na plátky nakrájené oloupané brambory a rajčata, přilijeme vývar a dusíme přikryté poklicí 30 min. Do polévky přilijeme 50 ml smetany, vše rozmixujeme a uvedeme do varu. Česnek prolisujeme do polévky, osolíme, opepříme. Podáváme zdobené šlehačkou a slaninou.

Bramborová polévka s kukuřicí
350g brambor
300 g kukuřice
1/2 l mléka
hrst krevet
150 ml smetany
cibule, paprika
koření

   Ve větším hrnci rozpálíme olej a podusíme na něm cibuli doměkka tak, aby nezhnědla. Přidáme papriku, brambory, kukuřici, bobkový list, majoránku, oregano. Přilijeme vývar a uvedeme do varu. Zmírníme teplotu a pod pokličkou vaříme mírným varem 10-15 minut, dokud brambory nezměknou. Přilijeme mléko a ochutíme trochou pepře. Znovu přivedeme polévku do varu, přidáme krevety a necháme je jen přejít varem. Vyjmeme bobkový list a vmícháme smetanu. Necháme 2-3 minuty prohřát, ale už nevaříme. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s pikantními keksy.

Bramborová polévka ze syrových brambor
300 g brambor
100 g zeleniny
50 g másla
1 žloutek
   Zeleninu pokrájíme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Protlačíme ji cedníkem, do vývaru přidáme jemně strouhané syrové brambory. Polévku povaříme, okořeníme a zlepšíme přidáním kousku čerstvého másla, popřípadě syrovým žloutkem.
Bramborová polévka s kyselou smetanou
1/2 kg brambor
2 vejce
1/4 l smetany
mouka
   Oloupané brambory uvaříme se solí a kmínem do měkka. Vývar zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku. Polévku povaříme, přidáme usekaná, na tvrdo uvařená vajíčka a zelenou petrželku nebo kopr.
Bramborová polévka bílá
1/2 kg brambor
1/8 l smetany
1 žloutek
50 g másla
pažitka

   Oloupané brambory zalijeme vařící osolenou vodou a uvaříme do měkka. Vodu zcedíme do hrnce, brambory prolisujeme nebo rozmačkáme na jemnou kaši. Syrový žloutek rozmícháme s čerstvým máslem, přidáme bramborovou kaši, mléko a dolijeme vodou z brambor. Polévku okořeníme zeleným kořením. Místo čerstvého másla můžeme přidat osmaženou cibulku. Lze připravit i ze zbylé bramborové kaše.Zpět na výchozí stránku