Lepenice
3/4 kg brambor
kysané zelí
1 cibule
   Oškrabané brambory osolíme, uvaříme a vodu slijeme. Kysané zelí pokrájíme na meší kousky, cibuli pokrájíme nadrobno a zaštoucháme se lžicí vepřového sádla do horkých brambor. Je to výborné jako příloha k jaternicovému prejtu, k vinné klobáse a s osmaženou cibulkou i samostatné jídlo.
Nastavovaná bramborová kaše
3/4 kg brambor
300 g krupek
mléko
 
   V osolené vodě nebo v mléce s máslem vaříme kroupy 1/2 hodiny, přidáme oloupané kostky brambor; vaříme společně až jsou brambory měkké, rozmícháme vařečkou, dosolíme. Před podáváním polejeme osmaženou cibulkou.
Bramborová kaše s širokými nudlemi
3/4 kg brambor
200 g širokých nudlí
máslo, mléko
   Oškrábané brambory rozkrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Nudle (nejlépe domácí) uvaříme v osolené vodě. Vodu z brambor slijeme, zamícháme máslo, zředíme mlékem a vyšleháme jako na bramborovou kaši, poté vmícháme uvařené široké nudle. Výborná příloha k lehkým masům.
Americké brambory
brambory
lžíce oleje 
 
 
 
   Syrové brambory důkladně kartáčkem omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky až osminky. Pekáč vymastíme lžící oleje a pečeme ve vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Během pečení brmbory osolíme. V závěru je můžeme postrouhat tvrdým sýrem nebo Nivou.
Bramborové hranolky
1 kg brambor
olej
 
 
 
   Syrové brambory důkladně omyjeme, okrájíme a pečlivě nakrájíme hranolky. Nejlépe nám k tomu poslouží specielní struhadlo nebo kráječ. To také umožní vytvořit "hranolky" nejrůznějších tvarů. Hranolky opláchneme v tekoucí vodě, v cedíku necháme okapat, popřípadě je osušíme v čisté utěrce. Pečeme ve fritovacím hrnci do zlatova. Hotové lehce posolíme. Touto úpravou si brambory zachovají nejvíce vitaminu C.
Rychlý bramborový salát
3/4 kg brambor
4 lžíce oleje
kyselá okurka
cibule, jablko
petželka
   Ve slupce uvařené brambory oloupáme, nakrájíme na plátky a vložíme do mísy. V mixeru rozšleháme olej, cukr, cibuli a petrželku, přidáme oloupané pokrájené jablko, pokrájenou okurku, ocet, pepř a zlehka promícháme. Podáváme ke smaženým pokrmům.
Pikantní bramborový salát
3/4 kg brambor
2 sklenice Moravanky
4 vejce
1 lžice oleje
sůl, pepř

   Uvaříme brambory ve slupce a pak je ještě teplé oloupeme. Obsah "Moravanky" scedíme a lák si uchováme pro případ potřeby na dokyselení salátu. Zeleninu ze sklenice (okurky, kapie, cibulky, feferonku raději nedáváme) překrájíme na menší kousky. Vlahé brambory a oloupaná vejce nakrájíme na úhledné kousky do mísy. Přidáme nakrájenou zeleninu z "Moravanky" a lžíci oleje. Podle chutí osolíme a opepříme. Všechno teď zlehounka promícháme a ještě dochutíme buď zředěným octem, nebo částí kyselého láku z použité "Moravanky". Salát necháme vychladnout a rozležet ve studenu, nejlépe celých 24 hodin.

Sýrový bramborový salát
3/4 kg brambor
125 g smetany
75 g másla
hořčice
70 g Ementálu či Mozzarely
   Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout. Pak brambory nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a vložíme do salátové mísy.
Příprava sýrové omáčky:
   Omáčku připravíme zahřátím másla se smetanou a přidáním hořčice (u mozzarely můžeme máslo vynechat). Pak směs osolíme, opepříme podle chuti a nakonec přisypeme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud nám nevznikne hustá omáčka, kterou přelijeme brambory. Stejná omáčka je vhodná i na těstoviny.
Bramborový salát s Matesy
500 g brambor
5 Matesů
2 cibule
jablko, okurky
majolka
   Příprava salátu je moc jednoduchá. Ve slupce uvařené brambory oloupáme, nakrájíme na kostičky, Matesy na proužky, cibuli na drobno, jablko a okurku na kostičky. Všechny suroviny smícháme a podáváme.
Krokety
3/4 kg brambor
250 g mouky
1 vejce
1/8 l mléka 
 
   Vařené brambory prolisujeme nebo rozstrouháme a s mlékem a vejcem utřeme v jemnou kaši. Osolíme a s zpracujeme s moukou na tužší těsto. Vyvalujeme krokety o průměru 3 - 4 cm. Pečeme ve fritovacím hrnci do zlatova. K přípravě lze použít i zbylou bramborovou kaši.Zpět na výchozí stránku