Chlupaté knedlíky (klouzáky)
3/4 kg brambor
1/4 kg mouky
1 vejce

   Oškrabané brambory rozstrouháme, slejeme trochu vody, do brambor zamícháme sůl, vejce (lepší je jen žloutek) a tolik mouky, aby těsto bylo husté jako na noky. Lžicí namočenou v horké vodě vykrajujeme kousky těsta a vhazujeme do vařící vody, kde je 10 - 15 minut opatrně vařime. Převařené ztrácejí chuť i vzhled. Uvařené se lžící překrojí, omastí rozpuštěným máslem, slaninou, škvarky nebo na sádle osmaženou cibulkou. Také se podávají se zelím.
   Kyselé zelí se uvaří, dobře zcedí, omastí sádlem a smíchá s knedlíky.

Škubánky s mákem
1 kg brambor
150 g hl, mouky
100 g sádla
mák, (tvaroh)
moučkový cukr
 
   Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme skoro doměkka. Část vody slijeme tak aby zbytek vody sahal do poloviny výše brambor. Brambory rozsťoucháme a obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů, které zasypeme prosátou moukou a pod pokličkou necháme asi 20 minut propařit na malém plaménku nebo na kraji plotny. Potom brambory rozšťoucháme tak, až je těsto hladké. Lžíci namočenou v sádle, vykrajujeme úhledné "škubánky" a na míse nebo na talíři je omastíme voňavým sádlem. Podáváme je sypané cukrem a mletým mákem nebo strouhaným tvarohem či sýrem, jak je libo.
Metyjo, metylo
1 kg brambor
150 g hl, mouky
100 g sádla
mák, povidla
moučkový cukr
   Jsou to vlastně v troubě opečené škubánky připravené podle výše uvedeného předpisu, které se nakladou na omaštěný plech, pěkně do řady zasebou, a vždy je střídavě prokládáme lžičkou povidel. Pak ještě vše posypeme mákem, pomastíme sádlem a zapečeme do růžova.
Škubánkové placičky plněné uzeným masem
1 kg brambor
150 g hl, mouky
100 g sádla
uzené maso
sůl, tuk na smažení
   Z prochladlého těsta připraveného podle předpisu na škubánky (nebo ze zbylého těsta) uděláme placičky, naplníme je pokrájeným uzeným masem, zabalíme je do kouliček, rozmáčkneme na placičky a usmažíme po obou stranách.
Halušky s brynzou
3/4 kg brambor
300 g mouky
100 g slaniny
300 g brynzy
   Syrové okrájené brambory rozstrouháme, osolíme a smícháme s moukou, až je těsto hustší než na noky. Menší kousky těsta zaváříme do vroucí osolené vody a asi 8 minut vaříme. Uvařené polejeme rozpuštěnou slaninou a promícháme s brynzou. Pro chuť můžeme přidat usekanou pažitku nebo kopr. Chutnají také s kysaným zelím.
Bramboráčky
3/4 kg brambor
200 g mouky
 
   Vařené brambory rozstrouháme, osolíme a zpracujeme s tmavou pšeničnou (i žitnou) moukou. Menší kousky těsta zpracujeme na placky asi 1/2 cm silné, a ty po obou stranách upečeme na mírně teplé plotně (dnes spíše na suché teflonové pánvi). Upečené pomastíme nebo potřeme švestkovými povidly a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem nebou strouhaným tvarohem.
Bramborový kuba
3/4 kg brambor
1/4 l mléka
20 g sušených hub
pepř, česnek,
majoránka, máslo
   Oloupané brambory uvaříme, osolíme a dobře rozmícháme s pepřem, majoránkou, povařenými jemně usekanými houbami, utřeným česnekem. Omastíme máslem, rozředíme mlékem. Vlejeme na vymaštěný pekáč a upečeme. Chutná s hlávkovým salátem.
Podlesníky
brambory
kyselé mléko
mouka
vejce
   Syrové nebo vařené brambory postrouháme, smícháme s moukou, vejcem, solí a přidáme tolik kyselého mléka nebo smetany, aby těsto bylo hustší než na lívance. Připravíme si čisté zelné listy, těsto na ně rozestřeme na 1 cm silně a v troubě upečeme. Upečené omastíme a listy z nich odstraníme.
Strouhanec
1/2 kg brambor
200 g mouky
česnek, pepř
droždí
mléko

   Syrové rozstrouhané brambory necháme okapat v cedníku. Odkapanou vodu slijeme a škrob přidáme zpět k bramborům. Odkapanou vodu nahradíme mlékem, přidáme droždí, utřený česnek, sůl, pepř a tolik mouky, aby těsto bylo o něco hustší než na lívance. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Vykynuté lijeme na pomaštěný pekáč, znovu necháme vykynout a upečeme. Zapečený strouhanec se pomastí, dopeče a teplý podává. Je chutnější, když se upečený roztrhá vidličkou a pomastí.

Bramborový "šterc"
200 g krupice
800 g brambor
50 g tuku
sůl

   Krupici opražíme na tuku, zalijeme vodou z brambor. Podusíme a smícháme s uvařenými a scezenými bramborami nebo můžeme i v troubě zapéci. Při podávání polijeme máslem. Vhodným doplňkem je svařený kompot ze sušených švestek, ale dobrý je i normální švestkový kompot.

Uhlířina
800 g brambor
400 g kyselého zelí
150 g krup
sůl, kmín
100 g slaniny

   Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Zvlášť uvaříme kroupy a zelí a smícháme s uvařenými rozsekanými brambory. Podáváme omaštěné rozškvařenou slaninou.

Babucha
1 kg brambor
2 cibule
2 vejce
sůl, sádlo
1 lž. hl. mouky

   Oloupané, syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle. Na troše sádla dáme zpěnit nahrubo nakrájeno cibuli, vlijeme do nastrouhaných brambor, osolíme, přidáme vejce, mouku a pořádně zamícháme. Plech z vyššími okraji vymažeme polotuhým máslem, vlijeme směs a pečeme asi 40 min. až začnou hnědnout okraje. Horké potřeme syrovým máslem, nakrájíme na kostky a podáváme jako samostatný pokrm.

Lokše se škvarky
1 kg brambor
180 g polohubé mouky
400 g škvarků
sůl, sádlo

   Brambory uvaříme ve slupce a zatepla oloupeme a necháme vychladnout. Studené brambory jemně nastrouháme nebo umeleme v masovém strojku,osolíme, na válu z nich vypracujeme s prosátou moukou těsto. Vyválíme tenký pát, ze kterého vykrajujeme kolečka, která na teflonové pánvi je opečeme po obou stranách nasucho. Mezitím rozehřejeme sádlo a ohřejeme škvarky. Opečené kolečka ponoříme na jednu vteřinu do vařící vody a potřeme rozehřátým sádlem a naplníme teplými škvarky. Stočíme, prohřejeme na pekáčku v troubě a hned podáváme.

Zahýbance
3/4 kg brambor
150 g mouky
1,5 kg jablek
 
   Z mouky a uvařených brambor vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Polovinu placky posypeme rozkrájenými jablky nebo rozstrouhanou mrkví smíchanou s mletým mákem. Přes to přiklopíme druhou polovinu placky, okraje přitlačíme a v troubě upečeme. Po upečení se po obou stranách pomastí.Zpět na výchozí stránku